Wokół „Oskarżonej” Marielli Mehr

Opublikowany | Maj 4, 2011 | Brak komentarzy

Fundacja Bookarest i Wydawnictwo Czarne zapraszają na spotkanie z Katarzyną Leszczyńską, tłumaczką książki „Oskarżona” Marielli Mehr.

Podczas spotkania wyświetlimy film biograficzny „Po tamtej stronie ulicy”.
To znakomity dokument poświęcony Marielli Mehr oraz historii prześladowań Jeniszów w Szwajcarii i walce o ich prawa, przeplatany scenami z inscenizacji i prób sztuki Marielli Mehr „Kinder der Landstrasse”.
Spotkanie poprowadzi Joanna Roszak.

Mariella Mehr urodziła się w 1947 roku w Zurychu jako „dziecko  Jeniszów, należących do Romów, potocznie nazywanych Cyganami”. Jej matka  była jednym z pierwszych 619 dzieci zabranych rodzicom w ramach akcji  „cywilizowania koczowników”. Syn Marielli Mehr był w roku 1967 jednym z  ostatnich. Sama Mehr, odebrana matce tuż po urodzeniu, pierwsze miesiące  życia spędziła w szpitalu dla psychicznie upośledzonych niemowląt w  Zurychu. Potem następują pobyty w sierocińcach, rodzinach zastępczych,  zakładach poprawczych, szpitalach. Wspomnienia z tego czasu to  samotność, przemoc, elektrowstrząsy, strach, wielokrotne gwałty. Do  szóstego roku życia Mariella Mehr pogrążona była w milczeniu, które  lekarze próbowali przełamać m.in. przez wielogodzinne przetrzymywanie w  wannie z zimną wodą.
W roku 1997, kiedy w Szwajcarii trwa nerwowa debata o nazistowskim  złocie i roli Szwajcarii podczas II wojny światowej, Mehr zostaje  brutalnie napadnięta i wraz z mężem wyjeżdża do Toskanii, gdzie mieszka  do dziś.
Autobiograficzna powieść Epoka kamienna (1981) to przełom w jej życiu,  oznaczający koniec milczenia. Od tej pory Mehr pisze i publikuje  wiersze, sztuki teatralne oraz powieści.

Sponsorzy: Chocolissimo , Hotel Rzymski

Patronat medialny: Poznań For Free , Radio Merkury