Tabu w książkach dla dzieci

Opublikowany | Listopad 10, 2011 | Brak komentarzy

W ramach festiwalu „Tabu w sztuce dla dzieci” zapraszamy do rozmowy o książkach Ulfa Starka oraz tabu w książkach dla dzieci. Udział w spotkaniu wezmą: Ulf Stark, Janina Orlov, Barbara Gawryluk i Joanna Olech

24. listopada, godz. 18:00
Stary Browar
Atrium, poziom 0

Śmierć, choroba to tematy poruszane w opowieściach dla dzieci H.CH. Andersena w XIX w. Seks, przemoc w rodzinie, rozwód rodziców w europejskiej literaturze dla dzieci pojawiły się w ostatniej dekadzie. W polskiej literaturze są tematami tabu, nie zawsze spotykają się ze zrozumieniem rodziców, nauczycieli, bibliotekarzy. Celem projektu jest dostarczenie dzieciom przestrzeni na kreatywną pracę z tabu, a polskim rodzicom wskazanie narzędzi do rozmowy z dziećmi na „zakazane” tematy.

Ulf Stark jest autorem doskonale w Poznaniu i Bookarest znanym.
Autor „Jak tata pokazał mi wszechświat”, „Jak mama została Indianką”, „Czy umiesz gwizdać, Joanno?”, serii książek o Cynamonie i Trusi ma wielu dużych i małych wielbicieli. Zapraszamy na spotkanie z autorem – towarzyszyć nam będzie zapach cynamonowych ciasteczek :)

Niewątpliwie nie zawiodą pozostali goście:
Joanna Olech – przepełniona energią autorka recenzji książek dziecięcych zamieszczanych w „Tygodniku Powszechnym”, z wykształcenia graficzka, autorka książek dla dzieci i młodzieży („Dynastia Miziołków”)

Barbara Gawryluk jest autorką książek dla najmłodszych. Mieszka w Krakowie. Ukończyła filologię szwedzką na UJ. Pracuje jako tłumaczka i dziennikarka radiowa (Radio Kraków). Codziennie przygotowuje i czyta wiadomości w tamtejszej rozgłośni. Uważa, że pisanie dla dzieci to rewelacyjny odpoczynek dla mózgu od codziennych newsów. Jest także autorką cyklicznej audycji „Książka na szóstkę”, poświęconej literaturze dziecięcej.

Janina Orlov – znawczyni Muminków, literaturoznawca, wykładowca na Uniwersytecie Sztokholmskim, tłumaczka głównie książek dla dzieci z fińskiego i rosyjskiego na szwedzki. Członkini grupy roboczej szwedzkiej Rady Kultury mającej za zadanie wybór współczesnego kanonu książek dla szkół.

Informacje o całym festiwalu „Tabu w sztuce dla dzieci”:

Zapraszamy!
Bookarest Księgarnia, Wydawnictwo Zakamarki