Spotkanie z Dariuszem Czają

Opublikowany | Luty 4, 2011 | Brak komentarzy

Fundacja Bookarest wspólnie z Wydawnictwem Czarnym zapraszają na spotkanie z Dariuszem Czają – autorem książki „Gdzieś dalej, gdzie indziej” – niezwykłego zbioru esejów podróżniczych o włoskim Południu.
Spotkanie poprowadzi Marcin Gmys.

Dariusz Czaja, antropolog kultury, członek redakcji „Kontekstów”, eseista, recenzent muzyczny. Doktor habilitowany, wykładowca w Instytucie Etnologii i Antropologii Kulturowej UJ. Żadnych medali i… odznaczeń. Mąż, ojciec, krakauer. Ostatnio napisał: Sygnatura i fragment. Narracje antropologiczne (2004), Anatomia duszy. Figury wyobraźni i gry językowe (2006), Lekcje ciemności (Czarne 2009). Za te ostanie otrzymał w 2009 roku nagrodę Fundacji TVP Kultura („Gwarancja Kultury”) dla najlepszej książki w kategorii literatura.

„Gdzieś dalej, gdzie indziej” – książka jest zbiorem esejów podróżnych opowiadających o włoskim Południu. O Apulii głównie, z niewielkim wypadem do sąsiedniej Basilicaty. To wciąż prawdziwa terra incognita dla tych wszystkich, którzy ulegli niegdyś włoskiej chorobie. Wbrew pokutującym przekonaniom, tam też mieszkają ludzie, jest nawet parę interesujących kamieni, a rzeczywistość układa się w zaskakujące wzory. Autor robi wiele, by tę tezę usprawiedliwić. Jego podróż na Południe – autobusem, pociągiem, samochodem, czasem rowerem – nie przebiega wedle z góry ustalonego planu. Nie jest to podróż konesera sztuk pięknych. Niewiele tu estetycznych delektacji. Muzea omijane są szerokim łukiem. Autor najwyraźniej nie szuka wrażeń, szuka raczej sensów.

Organizatorzy: Fundacja Bookarest, Wydawnictwo Czarne
Partner: Imbiria Agencja PR