Spotkania z autorką „Londyńczyków” Ewą Winnicką!

Opublikowany | Marzec 20, 2012 | Brak komentarzy

Zapraszamy na spotkanie z Ewą Winnicką:
29 marca, godz. 19:00
Stary Browar
Atrium, poziom 0

Spotkanie poprowadzi Maria Krześlak (Radio Afera, Poczytalni)

W 2008 roku w Brixton młody włoski artysta znalazł na śmietniku trzy tysiące czarno-białych fotografii. Bez podpisów, bez dat, niewiadomego autorstwa. Wygląd fotografowanych osób wskazywał, że zdjęcia zostały zrobione w latach pięćdziesiątych XX wieku. Były tam damy w str…ojach wieczorowych, urzędnicy w garniturach, panny młode, księża, dzieci, aktorzy amatorskiej sceny. Tak oto zaczyna się niezwykła opowieść o polskich emigrantach, rozbitkach z otoczenia Władysława Andersa, dla których nie było miejsca w nowej Polsce. O ludziach, dla których życie na obczyźnie było bolesnym zderzeniem ze zhierarchizowanym społeczeństwem brytyjskim i z brytyjskimi władzami. O wielkiej polityce, która mieszała się z osobistymi dramatami. O drobiazgowych przygotowaniach do III wojny światowej. O trudnościach życia codziennego. O samotności i nieudanych małżeństwach polsko-polskich i polsko-brytyjskich. O permanentnym konflikcie: politycznym, międzypokoleniowym, religijnym. O planach osadzenia na polskim tronie brytyjskiego księcia. O rozczarowaniu w 1989 roku.

Ewa Winnicka – reporterka. Studiowała dziennikarstwo i amerykanistykę na Uniwersytecie Warszawskim. Pierwsze reportaże drukowała w czasie studiów w „Gazecie Wyborczej”. Od 1999 roku pracuje w „Polityce”. Na Uniwersytecie Warszawskim wykładała kulturę wywiadu. Jest współautorką kilku scenariuszy filmów dokumentalnych. Dwukrotna laureatka (2005 i 2008) nagrody Grand Press za teksty o tematyce społecznej.

Organizator spotkania: Wydawnictwo Czarne, Bookarest

Patronat medialny: Radio Merkury

DO ZOBACZENIA NA SPOTKANIU!