PGR. Projektowanie graficzne w Polsce

Opublikowany | Maj 20, 2010 | Brak komentarzy

Wydawnictwo Karakter oraz Fundacja Bookarest zapraszają na dyskusję wokół książki Jacka Mrowczyka i Michała Wardy „PGR. Projektowanie graficzne w Polsce”. W dyskusji udział wezmą Jacek Mrowczyk, Mateusz Kokot z poznańskiej ASP oraz grafik książkowy Przemek Dębowski.

PGR

PGR albo Projektowanie Graficzne w Polsce – czyli jak polscy projektanci radzą sobie z wszechobecną siermiężnością? Na trzystu stronach Jacek Mrowczyk i Michał Warda opisują historię poszczególnych dziedzin projektowania w Polsce i analizują ich obecną kondycję. Przedstawiają również najciekawsze ich zdaniem przykłady polskiego projektowania graficznego ostatniej dekady: książka zawiera kilkaset ilustracji – plakatów, opakowań, prac z dziedziny grafiki wydawniczej, nowych mediów, identyfikacji wizualnej oraz pogranicza dizajnu.
PGR to album, który odkrywa olbrzymi potencjał polskich twórców. To również publikacja stanowiąca krytyczne podsumowanie najnowszej historii polskiego projektowania. Mamy nadzieję, że da początek dyskusji o jego rzeczywistej roli i wartości: o dizajnie warto rozmawiać i warto się o niego spierać.

Spotkanie odbędzie się w ramach arena DESIGN.

ul. Półwiejska 42, 61-888 Poznań
28 maja 2010, godz. 19:00