MPK = Miejskie Podróże Książkowe

Opublikowany | Listopad 13, 2011 | Brak komentarzy

MPK=Miejskie Podróże Książkowe

21-25.11.2011

Fundacja Bookarest oraz portal lubimyczytać.pl zapraszają do udziału w akcji „MPK=Miejskie Podróże Książkowe”. To kampania społeczna, mająca na celu promocję czytelnictwa w poznańskich tramwajach i autobusach, opierająca się na założeniu pożytecznego wykorzystywania czasu.

Statystyczny Polak spędza w komunikacji miejskiej 20 minut dziennie. Przy założeniu, że średni czas spędzony w tramwaju to 20 minut dziennie, średnia prędkość czytania to 200 słów na minutę, a jedna strona książki to około 200 słów, w ciągu roku, wykorzystując czas spędzony w komunikacji miejskiej, można przeczytać 10 książek rocznie! Organizatorzy chcą stworzyć wśród pasażerów komunikacji miejskiej modę na czytanie książek w codziennej drodze do pracy czy do szkoły.

Wsiądź do tramwaju czy autobusu, otwórz książkę i przeżyj niezapomnianą przygodę!

Podczas pięciu dni trwania kampanii Poznań stanie się areną niezwykłych literackich wydarzeń. W miasto wyruszą tramwaje oklejone hasłami promującymi czytelnictwo, na przystankach i słupach miejskich znajdą się plakaty zachęcające do podróży z książką.

Poznańskie tramwaje i autobusy będą codziennie odwiedzać „książkowi kontrolerzy”. Bez obaw! Zamiast sprawdzać bilety, będą wręczać pasażerom fragmenty książek oraz zapraszać do poznańskich bibliotek i księgarń.

W poniedziałek, środę i piątek w zabytkowym autobusie, tzw. „Ogórku”, przemierzającym ulice miasta, odbędą się trzy spotkania autorskie:

21.11.2011, godz. 18:00
PRZYSTANEK POEZJA. PRZYSTANEK PROZA. JUSTYNA BARGIELSKA. („OBSOLETKI”, „DWA FIATY”, „CHINA SHIPPING”…)
23.11.2011, godz. 18:00
CZY NA WYSPACH OWCZYCH SĄ TRAMWAJE? MACIEJ WASIELEWSKI („81:1 OPOWIEŚCI Z WYSP OWCZYCH”)

25.11. 2011, godz. 18:00
AUTOBUS ZWANY ZNIKANIEM. FOTOGRAFIA, GEOGRAFIA, REPORTAŻ. FILIP SPRINGER („MIEDZIANKA. HISTORIA ZNIKANIA”)

Spotkania poprowadzą Poczytalni – Tomek Kowalski i Maria Krześlak.

Autobus odjedzie z Alei Marcinkowskiego (przy Muzeum Narodowym). ZE WZGLĘDU NA OGRANICZONĄ LICZBĘ MIEJSC, OBOWIĄZUJĄ WEJŚCIÓWKI. ABY JE ZDOBYĆ, NALEŻY WYSŁAĆ ZGŁOSZENIE POD ADRES FUNDACJA@BOOKAREST.PL .

Dodatkowe atrakcje czekać będą na na fanów na Facebooku – codziennie konkursy z książkowymi nagrodami i inne literackie niespodzianki. Zapraszamy: www.facebook.com/bookarest

Więcej o projekcie na stronie www.fundacjabookarest.pl oraz www.lubimyczytac.pl .

Informacje o gościach spotkań:

Justyna Bargielska (ur. 1977)
Poetka. Debiutowała w 2003 roku tomem Dating sessions. Następnie opublikowała China Shipping (2005), a w 2009 roku Dwa fiaty, za które dostała Nagrodę Literacką Gdynia. Laureatka III edycji konkursu poetyckiego im. Rainera Marii Rilkego (2001) i nagrody specjalnej w konkursie im. Jacka Bierezina (2002). Jej wiersze były tłumaczone na słoweński i angielski. Prozatorka… Właśnie przygotowuje pierwszą w swojej karierze powieść…

Maciej Wasielewski (ur. 1982)
Był ulicznym grajkiem w Nowej Zelandii, kopał rowy na warszawskich budowach i patroszył ryby na Wyspach Owczych. Jest współautorem książki „81:1. Opowieści z Wysp Owczych”, nominowanej do nagrody im. Beaty Pawlak. Wymyślił „Dziennik Dobrych Wiadomości”, okazjonalnie pisze reportaże.

Filip Springer (ur. 1982)
Reporter i fotograf współpracujący z największymi polskimi tytułami prasowymi. Regularnie publikuje w dzienniku „Polska The Times”, tygodniku „Polityka”, miesięczniku „The Reader’s Digest”. Członek Kolektywu Fotografów Visavis.pl. Stypendysta Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w kategorii literatury w roku 2010. Swoje prace prezentował na wystawach w Poznaniu, Warszawie, Łodzi, Gdyni, Lublinie i Jeleniej Górze. Miedzianka. Historia znikania jest jego pierwszą książką reporterską. „Miedzianka. Historia znikania” jest jego pierwszą książką reporterską.

Poczytalni – Tomek Kowalski i Maria Krześlak – prowadzą audycję literacką Poczytalnia w Radiu Afera, organizują i prowadzą spotkania literackie w poznańskich księgarniach.

Szczegółowych informacji udziela:

Agata Iwasiewicz-Nowak

a.nowak@lubimyczytac.pl

Kontakt w sprawie spotkań autorskich:

Maria Krześlak

m.krzeslak@bookarest.pl

Projekt finansowany ze środków Miasta Poznania.

Organizator: Fundacja Bookarest.

Sponsor: lubimyczytać.pl.

Patronat medialny: Gazeta Wyborcza, Radio Merkury, McRadio.

Partnerzy: MPK Poznań, Imbiria – Agencja PR, Wydawnictwo Czarna Owca, Wydawnictwo Czarne, Biblioteka Raczyńskich, Wydawnictwo Replika, Ligatura – Międzynarodowy Festiwal Kultury Komiksowej, iSpot Stary Browar