„Maximum City. Bombaj” – spotkanie wokół książki Suketu Mehty

Opublikowany | Czerwiec 11, 2011 | Brak komentarzy

Wraz z Wydawnictwem Namas zapraszamy na spotkanie poświęcone książce Suketu Mehty „Maximum City. Bombaj”.

Suketu Mehta odkrywa przed nami Bombaj – swoje rodzinne miasto, do którego sam pragnie wrócić, by na nowo podjąć przerwane dorastanie. Od slamsów, nocnych barów, dzielnic czerwonych latarni, przez luksusowe apartamenty gwiazd Bollywood i gabinety polityków, po sale medytacyjne dźinijskich mnichów – kreśli niezwykłe portrety …ludzi, których życie toczy się w ekstremum ludzkiego doświadczenia.

Porywająca podróż w głąb tętniącej życiem metropolii będąca metaforą współczesnego człowieka i jego życia w tłumie.

FRAGMENT:
„Pewnego razu wybrałem się z dziadkiem do domu naszych przodków w Maudha, dawniej wsi, a obecnie miasteczku w Gudźaracie. Siedząc na dziedzińcu starego domu zbudowanego z masywnych belek, dziadek zaczął przedstawiać nas nowym właścicielom – rodzinie Sarafów, miejscowych lichwiarzy, dla których Maudha była wielkim miastem.
„A to jest mój zięć, który mieszka w Nigerii”.
„W Nigerii” – powiedział Saraf, przytakując.
„A to jest mój wnuk z Nowego Jorku”.
„Z Nowego Jorku” – powtórzył Saraf, nadal kiwając głową.
„A to jest żona mojego wnuka, która jest z Londynu”.
„Z Londynu”.
„Teraz oboje mieszkają w Paryżu”.
„W Paryżu” – wyrecytował sumiennie Saraf. Gdyby w tym momencie dziadek powiedział, że sam mieszka na Księżycu, Saraf bez zmrużenia oka przytaknąłby i powtórzył – „Na Księżycu”. Nasze rozproszenie było tak skrajne, że niemal groteskowe. Ale oto byliśmy tu wciąż jako jedna rodzina i odwiedzaliśmy dom, w którym dorastał mój dziadek. Rodzina była jak guma, która przyciągała nas wszystkich z powrotem bez względu na to, jak daleko zawędrowaliśmy.”

W spotkaniu udział weźmie Marta Bręgiel-Benedyk, tłumaczka i wydawca oraz dr Monika Browarczyk indolożka na UAM, a towarzyszyć mu będzie pokaz zdjęć zatytułowany „Mumbai. Pieces of a city in motion” autorstwa bombajskiego fotografa Amogha Panta.

Tego dnia książki wydawnictwa Namas w  księgarni stacjonarnej 10% taniej!

Stary Browar | Atrium – poziom 0
Poznań, Półwiejska 42