Liao Yiwu odwiedzi Bookarest

Atrium, poziom 0

Spotkanie poprowadzi Joanna Grzybek

Rozmowę tłumaczyć będzie Magdalena Czechońska

Liao Yiwu (ur. w 1958 roku w Syczuanie) – poeta, prozaik, dziennikarz. Debiutował na łamach rządowej prasy, jednak jego wiersze, zwłaszcza poemat napisany po zamieszkach na placu Tiananmen, zostały szybko uznane za antykomunistyczne, a on sam skazany na cztery lata więzienia. ..

Już w więzieniu zaczął rozmawiać z prostymi ludźmi o ich życiu i pracy; po odbyciu kary żył jako bezdomny uliczny grajek. Powstała na podstawie wielu rozmów książka Prowadzący umarłych ukazała się pierwotnie na Tajwanie i jest zakazana w Chinach. Została przełożona m. in. na niemiecki, angielski i francuski. W 2003 roku Liao Yiwu otrzymał od Human Rights Watch stypendium dla pisarzy prześladowanych politycznie, a w 2007 roku nagrodę Freedom to Write od Niezależnego Chińskiego PEN Center. W 2010 roku po raz pierwszy pozwolono mu na wyjazd za granicę. W 2011 roku z przyczyn politycznych uciekł z Chin. Obecnie mieszka w Berlinie. Książka Prowadzący umarłych. Opowieści prawdziwe. Chiny z perspektywy nizin społecznych znalazła się w finale Nagrody im. R. Kapuścińskiego za Reportaż Literacki 2011.

Liao Yiwu przyjeżdża do Polski na zaproszenie Miasta st. Warszawy i ”Gazety Wyborczej”, organizatorów finału Nagrody im. Ryszarda Kapuścińskiego za Reportaż Literacki.
Partnerem wizyty autora w Polsce jest Polski PEN Club oraz Instytut Adama Mickiewicza

Zapraszają: Wydawnictwo Czarne, Księgarnia Bookarest

Patronuje: Radio Merkury