Festiwal Ukraińska Wiosna

Opublikowany | Maj 11, 2010 | Brak komentarzy

Fundacja Bookarest oraz Stowarzyszenie Społeczno-Kulturalne POLSKA-UKRAINA zapraszają na spotkanie autorskie z pisarką i poetką Marią Matios – „wielką damą ukraińskiej literatury”.

Maria Matios jest rdzenną Hucułką z Bukowiny. Fakt ten ma ogromny wpływ na jej twórczość. Pierwsze wiersze opublikowała w wieku 15 lat. Jest absolwentką Fakultetu Filologicznego Uniwersytetu Czerniowieckiego. Przez pewien czas była przewodniczącą Związku Pisarzy Obwodu Czerniowieckiego, a także współzałożycielką naukowo-literackiego „Bukowińskiego Żurnalu”. W 1992 debiutowała w czasopiśmie „Kyjiw” opowiadaniem „Juriana i Dołhopoł”. W swej twórczości wykorzystuje unikalne doświadczenia własnej rodziny, której korzenie sięgają 1790 roku. Mieszka w Kijowie. Interesuje się psychologią, etnografią, ogrodnictwem i kwiaciarstwem.
(Źródło: Wikipedia)

Spotkanie odbędzie się w ramach Festiwalu UKRAIŃSKA WIOSNA – jednego z największych festiwali w Europie Środkowo-Wschodniej promujących kulturę Ukrainy. W Festiwalu wezmą udział wybitne postaci z ukraińskiego świata kultury, sztuki, muzyki, polityki i sportu. Ukraińcy to nasi kuzynowie, sąsiedzi, znajomi, partnerzy… o tym jacy są i jak bogata jest ich kultura będą mogli przekonać się Polacy jeszcze przed rozgrywkami Euro2012.
Po raz trzeci Polacy i Ukraińcy spotkają się w Poznaniu. Spotkają się by razem dyskutować, planować wspólną przyszłość, bawić się, a poprzez to tworzyć zupełnie nową jakość. „Ukraińska Wiosna” uzyskała patronat Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego RP oraz Ministra Kultury i Turystyki Ukrainy i stała się istotnym ukraińskim wydarzeniem w Polsce. Dlaczego w Poznaniu? Dlatego, że Poznań to miasto, w którym WIEMY JAK dbać o dobre relacje, budować dialog i tworzyć festiwale kultury. FROM UKRAINE WITH LOVE!

ul. Półwiejska 42, 61-888 Poznań
18 maja 2010, godz. 18:00